Doorlopende showroommeubel verkoop in Tielt wegens renovatie werken in 2025

Het effect en de valkuilen van thuiswerken

Thuiswerken is steeds populairder aan het worden. Ongeveer 57% van de werknemers in België werkt regelmatig vanuit huis, meestal één of meerdere dagen per week. Maar liefst 92% van deze thuiswerkers geeft aan dat thuiswerken hun productiviteit en concentratie een boost geeft, en dat hun work-lifebalance er ook baat bij heeft. Het biedt werknemers meer autonomie, waardoor ze zich ontspannen voelen en werkverzuim afneemt.

Toch zijn er valkuilen op het gebied van gezondheid bij het thuiswerken. Veel werknemers werken namelijk aan de keukentafel of op de bank, meubels die niet ergonomisch geschikt zijn voor bureauwerk. Dit kan leiden tot fysieke klachten zoals RSI-problemen, rug- en nekklachten.

Een thuiswerkplek moet eigenlijk voldoen aan de wetgeving voor beeldschermwerk. Een in hoogte verstelbare bureaustoel met een aanpasbare rugleuning is essentieel. Een keukenstoel voldoet dus niet. Weet u niet welke bureaustoel bij u past, dan kan u onze keuzehulp hiervoor gebruiken. Een observatie en risicoanalyse van de werkplek door een interne of externe preventiedienst kan bepalen aan welke specifieke vereisten de werkplek moet voldoen.

Net als op kantoor moet de werkgever ook thuis voorzien in aangepast materiaal en ondersteuning, zoals een computer, bureaustoel, internet... Als de werknemer zelf voor deze voorzieningen zorgt, kan hij recht hebben op een onkostenvergoeding.

Kortom, een thuiswerkplek moet dezelfde vereisten en voorzieningen hebben als een werkplek op kantoor. Het is belangrijk om de gezondheid van thuiswerkers serieus te nemen en ervoor te zorgen dat ze in een ergonomisch verantwoorde omgeving kunnen werken.
Vorige post
Volgende post

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.