Je zal het met ons eens zijn dat het niet makkelijk is om de juiste keuze te maken uit het uitgebreide aanbod aan zit sta-bureaus op de markt. Waarschijnlijk vind je het ook niet verrassend dat miskopen vaak te wijten zijn aan het feit dat mensen zich te veel laten verleiden door wat ze mooi vinden. Meestal is het ook een kwestie van onvoldoende kennis. En precies daarmee kunnen wij je helpen.
In dit artikel sommen we de voor- en nadelen van de meest gebruikte technologieën op en bieden we je enkele snelle checkpoints die je makkelijk zelf kan overlopen zonder specialist te zijn. Je zal beter weten waar je moet op letten en wat je moet vragen aan de verkoper in de showroom.
Vanuit onze brede ervaring met bureaumeubelen en meer specifiek met in hoogte instelbare kantoortafels hebben wij twee criteria geïdentificeerd om je te helpen om de juiste keuze te maken:
- Stabiliteit
- Aanpasbaarheid
Geïnteresseerd in onze tips?
Lees dan snel verder of bekijk onze video hieronder.
Je leert hierin met enkele eenvoudige tests zelf de stabiliteit en de aanpasbaarheid te testen van elk model in de showroom.
4 factoren bepalen de stabiliteit
Enkel een stabiel bureau biedt het meeste comfort. Daar zal je het wel met ons over eens zijn. Het mag niet wiebelen of bewegen bij het minste duwtje. En zeker niet in de hoogste stand. De vraag is natuurlijk: hoe herken je een stabiel in hoogte verstelbaar bureau?
Volgens ons zijn er vier belangrijke technische aspecten:
- De positie van het steunpunt
- De sterkte van het frame
- Het aantal delen van de poot
- De plaatsing of oriëntatie van het dikste deel van de poot
We leggen je graag uit hoe je deze vier technische elementen kan herkennen en beoordelen, zodat je prima voorbereid een toonzaal kan bezoeken.
Welke zijn de meest voorkomende fouten tegen stabiliteit?
Stabiliteit lijkt erg vanzelfsprekend, maar in de praktijk is dat niet zo. Hieronder tonen we waar het fout gaat en wat de betere oplossing is.
2. De sterkte van het frame:
NIET GOED
3. Het aantal delen van de poten:
MINDER GOED
Om eenzelfde hoogte te bereiken moeten beide stukken langer zijn en daarom is een 2-delige tafelpoot onstabieler. Zeker bij het staand werken.
4. De plaatsing of oriëntatie van het dikste deel van de poot:
NIET GOED
Bij dit bureau bestaat de poot uit uitschuifbare delen waarbij het dikste deel zich bovenaan bevindt. Dit maakt de poot topzwaar wat onstabiliteit in de hand werkt.
BESTE OPLOSSING
Deze poot heeft het dikste element onderaan. Dit zorgt voor een stabiele basis van de tafel.
Een stabiel sta-bureau heeft 3-delige tafelpoten waarbij het dikste deel zich onderaan bevindt. Bovendien staan de twee poten aan de korte zijde in het midden van de tafel. Dit betekent dat het steunpunt zich centraal op de voet bevindt waardoor het gewicht op de tafel optimaal verdeeld wordt. Bovendien zijn onze zit sta-bureaus voorzien van een sterk frame waar extra veel metaal voor gebruikt werd. Dit komt de stabiliteit natuurlijk ook ten goede.
Controleer het zelf met onze eenvoudige stabiliteitstest.
Al die theorie is wel aardig, maar je wilt het natuurlijk zelf controleren. Met deze eenvoudige test kan je elk zit-sta-bureau in de showroom testen op zijn stabiliteit:
Neem een glas en vul het tot ongeveer 2 centimeter van de rand. Zet dat glas ergens op het tafelblad. Nu geef je aan de korte zijde een paar duwtjes tegen de tafel. Bij een onstabiele tafel zal er water gemorst worden uit het glas. Bij een stabiele tafel blijft al het water netjes in het glas. Herhaal de oefening ook aan de lange zijde van de tafel. Bekijk dit filmpje voor een korte demonstratie.
Geniet maximaal van je verstelbaar sta-bureau dankzij zijn aanpasbaarheid
Je zal begrijpen dat de snelheid en het comfort waarmee de tafel zich in hoogte laat verstellen in grote mate bepalen hoe vaak je de tafel effectief in hoogte zal verstellen. We moeten niet flauw doen, als het verstellen te traag verloopt of te lastig is, dan zal je het in de praktijk weinig of zelfs niet doen. En dan is het natuurlijk jammer van je investering. Graag zetten we voor jou de voor- en nadelen van de verschillende systemen op de markt even op een rijtje. Zo weet je straks perfect welk systeem voor jou de beste oplossing vormt.
We nemen er drie onder de loep:
- de slinger
- de gaspomp
- de elektrische motor
De drie systemen demonstreren we ook in dit filmpje.
ELEKTRISCHE AANDRIJVING
- moeiteloos in hoogte aanpasbaar
- werkt onafhankelijk van het gewicht op de tafel
- kleine elektrische motoren zijn weggewerkt in het frame
- intuïtieve bediening via display met geheugenfunctie geeft zekerheid over de juiste werkhoogte
SLINGER
- manueel in hoogte verstellen is intensief, afhankelijk van het gewicht en traag
- goedkopere oplossing
- geen elektriciteitsaansluiting nodig
- moeilijk om de juiste werkhoogte in te schatten
GASVEER
- goede werking sterk afhankelijk van de juiste instelling ten opzichte van het gewicht op de tafel
- instelling in functie van het gewicht mogelijk, maar niet praktisch
- goedkopere oplossing
- geen elektriciteitsaansluiting nodig
- moeilijk om de juiste werkhoogte in te schatten
Je mag al snel rekenen op een halve tot een hele minuut om een tafel van zit- naar stahoogte te verstellen.
Dat is lang, héél lang... en de voornaamste reden waarom je het in de praktijk al snel opgeeft om de hoogte telkens aan te passen.
De gasveer: let op met gewichtsveranderingen
Een gasveer werkt prima zolang het gewicht op de tafel niet verandert.
Het is namelijk zo dat de gaspomp bij installatie afgesteld wordt op een bepaald gewicht.
Als dat gewicht verandert, zal de gaspomp niet meer goed functioneren.
De elektrische aandrijving: snel en mét perfecte controle
Wij maken voor onze in hoogte verstelbare bureaus gebruik van een elektrische aandrijving.
Daarmee kan je de tafel traploos in hoogte verstellen onafhankelijk van de belasting.
Dankzij de elektrische motortjes kun je de tafel vele malen sneller in hoogte verstellen dan met het slinger-systeem.
Ook het nadeel van de gewichtsafhankelijkheid van het gasveersysteem heb je niet met een elektrische aandrijving.
Bekijk zeker ons filmpje waarin we de voor- en nadelen van de slinger, de gasveer en de elektrische aandrijving illustreren.
Met een slinger of een gasveer is het altijd een beetje gokken.
Ook hiervoor bestaat er een oplossing.
In hoogte aanpasbare bureaus met elektrische aandrijving zijn dikwijls uitgerust met een digitale display waarmee je altijd perfect kunt aflezen op welke hoogte het werkblad zich bevindt.
Je kunt zelfs een aantal werkhoogtes programmeren dankzij de geheugenfunctie. Dat is erg handig als er bijvoorbeeld verschillende mensen werken aan eenzelfde werkplek.
Je bent steeds welkom in onze showrooms
In onze showroom leggen we je graag nog eens alle voor- en nadelen van de verschillende systemen uit en kan je jezelf overtuigen van de kwaliteit van onze in hoogte aanpasbare bureaus.